Ocena wątku:
Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
03-02-2020, 11:43
Post: #1
Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Cześć,
W czerwcu kupiłem radio na Ali a Androidem 9. Radyjko podłączyłem w Sharanie i pięknie grało przez 4 miesiące po czym przy zamilkło. Sprawdziłem kabelki i są ok. Oryginalne radio działa poprawnie MFD DX na tych samych kablach. Zawiozłem radio do serwisu i tam ... działa po podłączeniu zasilania. Sprawdziłem ostatnio czy jest zasilanie na kablu przejściowym (przejście z wtyczek iso na wyczkę do radia) i miernik pokjazywał poprawne wartości (na tym samym kablu spawdzano radio w serwisie). Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Ostatnio kolega powiedział mi, że to może być kwestia rozkodowania się komputera (w co wątpię) - ale jeżeli tak to czy ktoś wie może jak to naprawić?

Dzięki za pomoc
Reklama

03-02-2020, 12:17
Post: #2
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Jakiego komputera? Od czego?

Dobrze przesledz kabloteke bo tam zapewne jest problem.



Touran 1t2i1t3 bls i cayc
03-02-2020, 12:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2020 12:22 przez fbruno.)
Post: #3
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Komputer w samochodzie - tzn. kolega zasugerował, że u niego w samochodzie (tylko inna marka) problem polegał na tym, że musiał zakodować ponownie ustawienia radia podłączając się przez vag do samochodu.

ps. niestety nie znam się na tym dlatego szukam co może być przyczyną takiej sytuacji. Jak już wspomniałem na tym samym okablowaniu oryginalne radio działa co mnie trochę dziwi jeżeli miałby być problem z okablowaniem Sad
03-02-2020, 12:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2020 12:30 przez kalamb.)
Post: #4
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Kwestia kodowania dotyczy tylko i wyłącznie sprzętu fabrycznego który komunikuje się po linii K
W niefabrycznych nie ma takiej opcji.
Po prostu tak to jest z Chińczykami ;-)
Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić stabilność zasilania i masy w samochodzie.
Wysłałem Ci dodatkowo wiadomość priv
05-02-2020, 12:22
Post: #5
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Sam podłączałeś to radio?
Nie masz przypadkiem modułu dekodera linii K współpracującego z radiem? W chińskich radiach na androidzie on często występuje aby sterować radiem z przycisków kierownicy oraz nie wyłączać androida tylko go usypiać.
De moduły czasem robią problemy - nie dają sygnału do obudzenia radia itp.



--
Był: VW SHARAN VR6 4motion (2001) - dobrze służył.
05-02-2020, 14:11
Post: #6
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Tak sam. Przez 4 miesiące działało poprawnie.
Radio było podłanczane tym samym kablem w serwisie i tam od kopa ruszyło.
Tutaj niestety nie. Jeszcze nie zdążyłem przejrzeć wszystkich bezpiecznieków w aucie. Jedyne co mnie dziwi to to, że stare (oryginalne) radio działa na tych kablach, a nowe nie.
05-02-2020, 15:12
Post: #7
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Wpinałeś się do jakiś innych kabli niż tylko zasilanie? Pytam bo nie wiem z czego to radio korzysta. Tak jak napisałem, czasem w samochodzie korzysta z linii K aby np wzbudzać i usypiać androida. Na stole podłączasz zasilanie i ruszy, po wpięciu do samochodu nie, bo dostaje jakieś dodatkowe info.
Sprawdź czy mas masy na odpowiednich pinach, zasilanie stałe, oraz plus po stacyjce.

No i jeszcze raz zapytam - czy to radio jest jakkolwiek wpięte do linii K, bezpośrednio lub przez dodatkowy moduł?



--
Był: VW SHARAN VR6 4motion (2001) - dobrze służył.
05-02-2020, 23:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2020 23:09 przez kalamb.)
Post: #8
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Problemem jest zazwyczaj pin 5 kostki zasilającej ( czarna) z instalacji samochodu wchodzi stałe 12 v do sekcji SAFE radia fabrycznego a radio niefabryczne
tym samym pinem wysyła 12 v do wzbudzenia wzmacniacza lub aut anteny.
Trzeba odpiąć zasilanie z instalacji samochodu z pinu 5 ( zazwyczaj kabel czerwono biały bądź czerwono szary, zazwyczaj pomaga ;-)
07-02-2020, 10:13
Post: #9
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Napisz ile czasu czekasz aż radio się włączy? Też mam chińczyka i zauważyłem że w niższych temperaturach trochę zajmuje mu wystartowanie Smile
08-02-2020, 16:32
Post: #10
RE: Radio 2din android Sharan nie uruchamia się
Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są OK. Co do przewodu zasilającego antenę - mam rozłączone. Próbowałem też "zrestartować" komputer odłączając akumulator. Nic nie pomogło. Jak podłączyłem kabel vag kkl to kontrolera radia tez nie widzi. Sprawdziłem jakie są odczyty na uziemieniu i + - wyniki są ok 12V przy włączonym aucie 14 V. W Sharanie mam standardowe ISO. znacie kogoś na śląsku (okolice Mysłowic) gdzie można by podjechać sprawdzić co jest nie tak? Jak pisałem w serwisie (na Ligocie) podłączyli radio i działało i w sumie stwierdzili że nic z tym już nie zrobią.




Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zmiana radia 1din na stację multimedialną 2din tdgums 116 17,138 29-07-2020 11:53
Ostatni post: zdroyek
  Podłączenie radia JVC KW-R930BT Alhambra 2006 Czy się da ? matade11 43 3,124 23-05-2020 13:54
Ostatni post: trzewik
  Brak kodu zablokowane radio kamilurbi 10 1,313 26-03-2020 00:39
Ostatni post: kalamb
  Radio 2 din android sharan mk1 FL. xspeed99 1 221 25-02-2020 00:36
Ostatni post: skimir
  orginalne radio 2 din dzozo 5 384 16-12-2019 19:03
Ostatni post: kalamb
  Sharan radio się nie włącza przy przekręceniu kluczyka Reniferu 3 341 09-11-2019 15:20
Ostatni post: kalamb
  Radio sharan junak1956 24 2,078 18-08-2019 11:49
Ostatni post: rodzynek
  Radio traci pamięć tzr123 10 1,390 07-11-2018 00:37
Ostatni post: kalamb
  Radio navigationsystem toldi612 10 872 29-04-2018 13:17
Ostatni post: K9Darek
  Radio 2DIN nie stroi radia krzyhoo9 3 576 14-12-2017 17:32
Ostatni post: krzyhoo9

Skocz do:


Kontakt | Forum - VW Sharan, Ford Galaxy, Seat Alhambra - warsztat, porady, forum, galeria, pomoc, ogłoszenia | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Oklejanie samochodów - Agencja reklamy Starachowice - marecki.name