Zasada działania szybkowaru troszkę inna jest. Szczelny pojemnik po zalaniu woda i podgrzaniu do temp powyżej 100 stopni powoduje że ciśnienie wzrasta w naczyniu. Dzięki temu woda nie odparowuje przy 100 stopniach tylko nadal jest cieczą mimo że temp w szybkowarze wynosi 130-140 stopni. Przez to szybciej gotujemy w nim. Dlatego górale nieraz mówią zimny wrzatek bo mają niskie ciśnienie w górach i nie sposób zagotować wodę na kawę bo przy 80 juz bulgocze w czajniku. Druga sprawa jest to ze garnku masz powiedzmy 50% wody a 50%powietrza a układzie wodnym auta ile masz powietrza? Z pół litra a 7 litrów glikolu.
Nie mowie byś robił upg tylko mówię że korek w 99% przypadków nie jest winny. Zawsze można go niedokrecic lub jak pisałem dać kawałek gwozdzia pod grzybek. Ciśnienia ma tam nie być. Korek ma puścić powyżej 1.5 bara ale nie znaczy ze takie ciśnienie musi tam występować. To swego rodzaju zawór bezpieczeństwa.
Nie mowie byś robił upg tylko mówię że korek w 99% przypadków nie jest winny. Zawsze można go niedokrecic lub jak pisałem dać kawałek gwozdzia pod grzybek. Ciśnienia ma tam nie być. Korek ma puścić powyżej 1.5 bara ale nie znaczy ze takie ciśnienie musi tam występować. To swego rodzaju zawór bezpieczeństwa.
3xTouran 1t2i 2x1t3 bls i cayc wszystko zawirusowane.