Jak podłączyć radio?
30-01-2013, 18:15
Post: #1
Jak podłączyć radio?
Witam

Kupiłem radio Pioneer DEH-1500UGB i mam problem z podłączeniem.
Pod stare radio były podłączone takie kable:
http://img202.imageshack.us/img202/4103/img0659sd.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/935/img0660ir.jpg
http://img248.imageshack.us/img248/1048/img0663y.jpg

Kostka od nowego radia jest taka:
http://sklep.rms.pl/galerie/k/kostka-iso...-se_28.jpg

Informacje jakie uzyskałem w jednym ze sklepów:
- wtyk z kablami i polutowanie da tylko zasilanie, głośniki nadal nie będą podłączone,
- szary wtyk jest od jakiegoś aktywnego zestawu albo zmieniarki,
- podobno najlepiej podłączyć głośniki osobnym kablem.

Nie znam się. Proszę o pomoc.
Reklama
30-01-2013, 20:15
Post: #2
RE: Jak podłączyć radio?
witaj kolego, ta ostania wtyczka jest od zmieniarki, natomiast kolego te nowe to bym zostawił i wsadził do radia , natomiast w tych ori bym próbowął znależć zasilanie jak i mase , jak juz to bym miał to szukał bym po kolei głosnikowe kable , zrobił bym sobie taki mały przyzadzik , taki jaki Ja stosuje zakupiłem dwie igły lekarskie, i połaczyłem je kabelkiem no taki ze 20 cm , i nim wkułem sie w instalacje i drugi koniec szukam kable głosnikowe, są z dodatkowym paskiem np( brazowy i np zielony pasek ) i mam juz głosniki ,co do podłaczenia zeby nie ciac ori instalacji, sa takie zaciski ze dwa kable jednoczesnie łaczysz i zaciskasz je razem ,widac na tym jednym zdjeciu ze sa czerwone to napewno bedzie + i widac brązowy to jest masa ,w nowej kostce ta srodkowa napewno bedzie zasilanie radia i moze tez byc jeden podpiety do podtrzymania radia , jesli nie wiesz jak szukac proponuje zakupic sobie za niewielkie pieniązki 12V próbnik i mysle ze dasz rade to wcale nie jest az tak trudne ,

moje GG ,,13141438,,
stanisław jestem
seat alhambra 2005r tdi
ZACHODNIOPOMORSKIE ,,POLICE,,
 Thanks given by: wilk
30-01-2013, 20:34
Post: #3
RE: Jak podłączyć radio?
Czyli generalnie wystarczy tylko polutować/wpiąć się w kable, które już są? Szary do szczęścia nie jest potrzebny?
Jestem umówiony ze "specjalistą" na sobotę. Mówił, że ciężka sprawa będzie. Wychodzi na to, że chciał mnie skasować i to ostro.
30-01-2013, 23:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2013 00:04 przez stasio59.)
Post: #4
RE: Jak podłączyć radio?
ech nie, to nie jest wcale takie trudne, mozna to samemu zrobic, kup takie zapinki na kabel ,nie musisz nic lutowac, to sie zakłada na kabelki zaciska sie je i masz juz połaczenie, miedzy kabelkami bo w srodku w tej zapince jest taki metalowy ala nozyk, co sam przecina izolacje i łoczy dwa kabelki bo to jest zapinka na dwa kable ,i sa dwa takie nozyki i są w jednej całosci, poszukam jak to wyglada to wkleje,
znalazłem juz
http://www.elektrokram.pl/product_info.p...ts_id=3914 ,to tak wygląda proste i bez zadnego lutowania ciecia i kombinowania wkładasz zaciszkasz i masz juz połaczenie

moje GG ,,13141438,,
stanisław jestem
seat alhambra 2005r tdi
ZACHODNIOPOMORSKIE ,,POLICE,,
 Thanks given by: wilk
01-02-2013, 02:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2013 02:26 przez sp6qkx.)
Post: #5
RE: Jak podłączyć radio?
Temat z podłączeniem głosników do nowego radia nie jest taki prosty , bo masz osobny wzmacniacz MCZ który sterowny jest tym przewodem http://img248.imageshack.us/img248/1048/img0663y.jpg

na tej stronie masz opis złącza http://djlj24.fm.interia.pl/kable/dolkab.htm

Przy odpowiednim dopasowaniu można podłączyć się tak by sterować tym fabrycznym wzmacniaczem
ewentualnie można go wymontować a przewody które idą ze wzm do głosników przedłużyć i podłączyć pod nowe radio .

Pozdrawiam ..

 Thanks given by: wilk
01-02-2013, 10:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2013 12:07 przez wilk.)
Post: #6
RE: Jak podłączyć radio?
To komplikuje sprawę.
Poprzedni właściciel miał założone "porządne" radio i coś w bagażniku. Do aku idzie bardzo gruby kabel.
Nie wiem jak to wszystko miał podłączone. Auto kupiłem z radiem Sound2. Szeroka wtyczka do tego radia jest polutowana (zdjęcie nr 1), więc jakoś wcześniej musiało to grać. Chyba, że grało tylko w bagażniku, a tu było tylko zasilanie...
01-02-2013, 12:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2013 13:00 przez sp6qkx.)
Post: #7
RE: Jak podłączyć radio?
Może poprzedni własciciel posiadał jakiś adapter do podłączenia się pod ten fabryczny wzm ( Wzmacniacz FORD 94AP-18T806-AA )
lub wymontował/odłączył ten fabryczny , jak sprzedawał auto to wszystko podłączył w oryginalne.
Takie rozwiazanie z osobnym wzmacniaczem jest dość popularne w fordach i można znaleź wiele opisów na internecie jak np http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vie...hp?t=57815 .

Pozdrawiam

 Thanks given by: wilk
01-02-2013, 15:36
Post: #8
RE: Jak podłączyć radio?
albo miał sporej mocy zestaw nagłasniający, wzmacniacz,, bo do zasilania muszą byc dosc sporej grubosci kable, i w dodatku jeszcze porządny bezpiecznik ,

moje GG ,,13141438,,
stanisław jestem
seat alhambra 2005r tdi
ZACHODNIOPOMORSKIE ,,POLICE,,
 Thanks given by: wilk
03-02-2013, 18:02
Post: #9
RE: Jak podłączyć radio?
witajcie mam wlasciwie to dostałem od swojego brata nawi alpine z symbolami TVE -MOO6P
TVE-MOO6P NVE-NO55VP http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=298...6583&tid=0 i mam problem natomiast kable zeby mozna było ją sprawdzic a była wsadzona w Fordzie Mondeo jak tu dobrac kable moze ktoś ma i pozyczył by sprawdzic ją czy działa jesli by działała to sprzedał bym ją

moje GG ,,13141438,,
stanisław jestem
seat alhambra 2005r tdi
ZACHODNIOPOMORSKIE ,,POLICE,,
04-02-2013, 22:19
Post: #10
RE: Jak podłączyć radio?
Radio podłączone. Świetnie gra.
Wywalony wzmacniacz.
http://imageshack.us/a/img825/9991/img6313g.jpg

Poprzedni właściciel włożył go z powrotem (polutowane kable), gdy sprzedawał auto.
http://img94.imageshack.us/img94/1228/img6312lb.jpg

Podłączone kable. Może komuś się przyda.
http://img51.imageshack.us/img51/3567/img6316gw.jpg
http://img203.imageshack.us/img203/3862/img6317p.jpg
http://img607.imageshack.us/img607/1516/img6318p.jpg

A taki kabel idzie do bagażnika Smile
http://imageshack.us/a/img22/7751/img6315d.jpg

Dziękuje za pomoc.


Skocz do: