Forum VW SHARAN, FORD GALAXY, SEAT ALHAMBRA

Pełna wersja: Zmiana skrzyni biegów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam . Wczoraj po nie udanej próbie naprawy wycia z okolic sprzęgła po wymianie wysprzęglika auto po odpalaniu nadal zaczęło jęczeć i wyć na jałowym . Zatem sprzęgło i wysprzeglik zostało wykluczone , czyli wiadomo najgorsze , skrzynia kaput .
Mam skrzynie 6 biegów manualna, 1.9 115 km auy . Kod skrzyni FPE
Czy mogę teraz szukać skrzyni również o innych oznaczeniach by przełożenia się zgadzały ? W etce jeśli dobrze rozumiem te same przełożenia mają skrzynie o kodach :FUX, FVA,FPH,FVB,FPJ ?
(12-03-2023, 13:38)juniormater napisał(a): [ -> ]Witam . Wczoraj po nie udanej próbie naprawy wycia z okolic sprzęgła po wymianie wysprzęglika auto po odpalaniu nadal zaczęło jęczeć i wyć na jałowym . Zatem sprzęgło i wysprzeglik zostało wykluczone , czyli wiadomo najgorsze , skrzynia kaput .
Mam skrzynie 6 biegów manualna, 1.9 115 km auy . Kod skrzyni FPE
Czy mogę teraz szukać skrzyni również o innych oznaczeniach by przełożenia się zgadzały ? W etce jeśli dobrze rozumiem te same przełożenia mają skrzynie o kodach :FUX, FVA,FPH,FVB,FPJ ?

Najważniejsze abyś założył
od diesla reszta to chyba już nie ma większego znaczenia . Oczywiście z wykorzystaniem tych nr skrzyn co podałeś. Może tylko jedna podpowiedz to bierz skrzynie ze starszych roczników początki lat 2000 bez plastikowego dekla takie jak mają np skrzynie FUX.
Najpierw sprawdź poziom oleju w skrzyni.
Olej sprawdzony , wylewa się przez korek stanu . Na pewno skrzynia bo wystarczy lekko ugiąć lewarek zmiany biegów tak jak byś chciał wbić bieg i widocznie już tworzą się jakieś naprężenia na łożyska i hałas cichnie.
Szukaj skrzyni od roczników 2000-2002. Kody sjrzyn zaczynają się od Exx. Te są niezniszczalne. Te zaczynające się na Fxx to kible.
Już zamontowałem taką samą , powiedźcie proszę ile oleju należy kupić by osiągnąć stan , ETKA mówi 1l ale coś nie chce mi się w to wierzyć.
2.2 litra. Zazwyczaj na wymianę starcza te 2 litry ale ja zawsze radzę auto przechylić i wlac że 200 ml więcej jak stan.
Weszło 2 litry jak mówisz do stanu. Złożyłem auto jeździ biegi wchodzą skrzynia pracuje cicho ale pojawił się dziwny problem , na drugim biegu wciskając pedał przyspieszenia pojawiają się jakieś drgania i teraz nie wiem czy coś nie dokrecilrm czy to dwumasa czy jaka cholera, przeguby bez luzów , prawy nawet nowy zestaw gap , podpora łożysko super, wałek flansza w skrzyni też .
Na innych biegach nie ma tego ,