(06-01-2021 19:57)kalamb napisał(a): [ -> ]Przy rozmiarze 17/225 tylko profil 40/45 wchodzi w grę
A czy dystanse nie załatwia sprawy? Głośno myślę
Dystanse może i zalatwią sprawę tylko grozi to wyjściem opony poza obrys auta i ryzyko utraty dowodu rejestracyjnego. Tak samo zresztą dotyczy to rzeczonego rozmiaru opon, który nie jest homologowany przez producenta i mogą być kłopoty przy kontrolach, przeglądach a zwłaszcza z ubezpieczycielami gdy nastąpi bum.
Ps. Dopasowanie współczynnika ET ( odejście felgi od piasty) jest kluczowe. Stosowanie dystansów można niejako traktować jak druciarstwo.
Raczej nie załatwi sprawy bo opona nie ociera o amortyzator tylko o kielich nadawany na amortyzatorze. Też głośno myślę bo nigdy nie widziałem tak dużych kół na Sharanie.
Dlatego z mojego głośnego myślenia wyszło, ze jeśli już to maksymalny profil to 50. W historii forum można znaleźć wpisy o rozmiarze 225/17 z profilem 40/45. Tyle, ze co do komfortu to powoduje wypadnie plomb na naszych dziurawych drogach ;-)
Chcę wymienić opony w swoim Sharanie i zastanawiam się jakie kupić. Kuszą mnie Kumho Ecsta HS51. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi oponami i mógłby się podzielić opinią o nich?
A co Cię kusi w tych oponach poza ceną ? ;-)
Opinie użytkowników, tzn. opinie wyświetlane przy opisach tych opon pisane niby przez użytkowników

Czy jednak jest to prawda to nie wiem, dlatego wolałem się zapytać :

Jak już chcesz klasę ekonomiczną to zainteresuj się oponami Imperial, to naprawdę dobre opony. Zamykam właśnie czwarty sezon całorocznych
Według zaszeregowań w sklepach Kumho to klasa średnia, a nie ekonomiczna

Niemniej do tematu to akurat wiele nie wnosi

Klasa średnia to podział społeczeństw ;-) jak zwał tak zwał ale to to samo.
Twoja decyzja Twój wybór Twoje auto, trzy razy T ;-)