Forum VW SHARAN, FORD GALAXY, SEAT ALHAMBRA

Pełna wersja: Jakie opony do SGA- nośność, rozmiar
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
(23-06-2013 22:41)raventes napisał(a): [ -> ]Wszyscy wiemy jakie zalecenie odnośnie indeksu nośności zaleca producent. A jak jest z indeksem prędkości? Są jakieś zalecenia w tej kwestii?

też są na klapce Smile U mnie przy jednym rozmiarze jest T (190 km/h) a przy pozostałych H (210 km/h)
wesol ja nie pytam o wycie opon oraz o to co nam grozi , a co nie Rolleyes

mpi muszę zerknąć Smile dawno nie przyglądąłem się tej wlepce Smile
raczje nie ma opon z indeksem pradkosci niskim w rozmierze 16 cali. Niski index bedzie w 12 calowych lub 14 calowych.
Wszystko zależy co kto rozumie przez niski indeks.
tak ale SGA to nie auto coupe z silnikiem 250 koni by latac tym po 250 km/h. Watpie by byly dostepne opony najmniejsza jakie wejdą do naszych aut by mialy index predkosci mneijszy jak ten co zaleca producent. Chyba ze jakies chinskie oponki ktore sie zorwarstwiaja po miesiacu ale to i tak takie opony nawet jakby mialy index do 300 km/h to i tak sa kiblowate,
Dodam tylko że przepisy pozwalają zamontować opony o niższym indeksie prędkości ale tylko te oznaczone jako śniegowe a indeks minimum Q (160 km/h).

Wtedy trzeba w środku naklejkę dać że są takie opony.
http://www.krbrd.gov.pl/prawo/prawo_kraj...hn_poj.htm
§ 11 ust 5 i 5a

Do osobówek to tak jak Wesół zauważył raczej ciężko dostać opony o niższych indeksach (nawet zimowe) ale przy autach terenowych jak się wstawia większe opony to już jest problem z indeksem prędkości. Wtedy zapis o zimówkach (a opony AT i MT mają M+S mud+snow) jest jakąś furtką Smile
polecam kleber dynaxer hp3 xl 195/65 r 15. Przyzwoita cena i dobry komfort jazdy.
szkot64
mam takowe od dwóch miechów i podzielam Twoje zdanie
za 4 z kurierem zapłaciłęm 760 PLN
Dzisiaj założone 4 opony zimowe na felgi 16'' Szer 7,5J ET 35.
Opony 2x 195/60 C i 2x 205/55 XL
Opony pasują idealnie / nie ma naciągu ( jak kładziemy koło to leży na oponie i jeszcze jest brzuszek ).

Zdj: ( 205/55 XL )
[Obrazek: 3AuhkKLl.jpg]
[Obrazek: TB7NiPBl.jpg]
[Obrazek: v60YnxIl.jpg]

195/60 C

[Obrazek: j1q5GNNl.jpg]
[Obrazek: LVSe87ll.jpg]
[Obrazek: k4zTQhHl.jpg]

Fotki i info że działa dla potomnych
Ja mimo, że bieżnik w letnich gumach jeszcze mam dobry to na przyszły sezon muszę wymienić kapcie bo albo ogłuchnę albo się zabije na obecnych letnich.
Przekierowanie