Forum VW SHARAN, FORD GALAXY, SEAT ALHAMBRA

Pełna wersja: Jakie opony do SGA- nośność, rozmiar
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wystarczy jak na jednej osi jest taka sama szerokość. Gorzej z "wysokością" żeby koło było w miarę podobnym rozmiarze ( nie było dużej różnicy ) bo ESP może świrować. U mnie np. jest 195/60 R16 i 215/55 R16 i śmiga idealnie.
Co do opon - to ja kiedyś ( 5-6 lat temu ) miałem Sharanika w starszej wersji który miał 4 łyse Conti i sprawowały się świetnie, potem kupiłem 4 Fuldy i były do niczego - po roku użytkowania mimo nieznacznego starcia bieżnika były słabsze ( gorsza przyczepność ) jak Conti które były zdarte prawie do ograniczników ... Kilku znajomych jeździ na Conti i zachwala jak skurczybyk no ale to firma ... Opinie też widać jakie są, ja o Conti złego słowa nie słyszałem - no w sumie słyszałem że podobno było "kilka sztuk" gdzie produkcja nie była Niemiecka tylko inna ( nie pamiętam jaka ) i tam były jakieś "jaja" ale z takimi się nie spotkałem.
Dzisiaj wreszcie do mnie przyjechały wyczekiwane z Niemcowni 4x nowe Conti 225/45 R17 94V XL Smile po jakimś czasie zdam opinię.
planuje kupić klebery
słucham opinii
podobno to średniak
http://www.oponeo.pl/model-opony/kleber-dynaxer-hp3
[undefined=undefined]rafalk74[/undefined]- dziękulski
o jakoś wątek ominąłem
jako żem emeryt i jak to wew tym tamtym wątku napisane nie wchodzę w zakręty przy stówce
to jakość do ceny itp itd - biorę
(09-05-2013 17:42)Scrappy napisał(a): [ -> ]A jaką masz felgę (szerokość)?

7J15 ET59
Witam w swojej alhambrze mam kumho 225/45/17 niestety już trochę podjedzone - mam do wzięcia micheliny 215/50/17 lub goodyeary 225/45/17 oczywiście nośność 94 i 95. Co proponujecie czy założyć te węższe ale za to wyższe czy pozostać przy oryginalnym rozmiarze?
nie rozumiem mechelin czy goodyear nie produkuja w tych rozmiarach co chcesz??
Ma do wyboru:
-Michelin 215/50/17
-Goodyear 225/45/17
I pyta który rozmiar będzie lepszy.
ja bym bral jakis bardziej typowy to bedzie chyba nawet taniej.
oba komplety znajomy przywiózł z zagranicy w dobrej cenie i nie wiem które wziąć oryginalnie mam 225/45/17 a le czy na 215/50/17 nie będzie się lepiej jeżdziło tzn nie będzie tak twardo? W większości kręcę się po mieście.
Przekierowanie