Forum VW SHARAN, FORD GALAXY, SEAT ALHAMBRA

Pełna wersja: Jakie opony do SGA- nośność, rozmiar
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
(08-04-2013 22:02)macifi napisał(a): [ -> ]Które z tych opon wybrać:
Nokian H 205/65 R15 99 H XL
Nokian Line 205/65 R15 94 H
Goodyear EFFICIENTGRIP 205/65 R15 94 H
Nexen CP641 205/65 R15 94 H
Falken ZE 914 205/65 R15 94 H

Mogę tylko powiedziec ze Nokiany bardzo ciche , Goodyery leca szybko (nie polecam ) - reszty nie mialem wiec się nie wypowiadam..
Kupiłam auto i poprzedni właściciel miał 205/65 R15 czy lepsze sa 205/55/R 15
a moze takie;rozmiary
Goodyear Efficientgrip Performance 195/65 R15 91 V

Goodyear EFFICIENTGRIP 195/65 R15 95 H xl
A napiszcie jakie przebiegi robicie na oponach? Ja w lipcu 2011 kupiłem dwie nowe opony na przód Continental ContiPremiumContact 2 215/60R15 98 H XL i szału nie ma. W rowkach bieżnika mam spękania jak przy starej oponie. Wszędzie gdzie je pokazuję to twierdzą, że opony wyglądają nieciekawie jak na swój wiek. Dot opon to 1111 więc starych nie kupiłem - miały 4 miesiące jak je zakładałem.
Zrobiłem poniżej 30 tys km a szacuję że bieżnik został na ok 10 góra 15 tys (gdyby nie problem opisany dalej). W jednym serwisie opon usłyszałem że przy takich ciężkich autach 50 tys to maksymalny przebieg.

Z tyłu mam Semperit TOP - SPEED 2 215/60R15 95 V z roku 2009 (na nich przyjechało auto z Belgii) i bieżnik niewiele się zmienił.

Druga sprawa jutro jadę na serwis bo coś nie tak mam z geometrią. Prawa opona zdarta nierówno i na krawędzi bieżnika prawie nie ma (oponiarze twierdzą że kwalifikuje się na zabranie dowodu, w serwisie się śmiali z tego). Dlatego pewnie już tych 10 tys nie zrobię.
Zbieżność przez te niecałe 2 lata miałem 3 razy sprawdzaną i ustawianą - fakt że to było u takich dziadków ale jednak polecanych przez wiele osób.
Najgorsze jest to, że wcześniej któraś z poprzednich przednich opon (Semperit) też była zdarta. Dlatego po wymianie na nowe od razu poleciałem na zbieżność.
Boję się, że mogą być kąty - tyle że ich się nie reguluje co by wskazywało na jakieś mechaniczne uszkodzenie. Dlatego tym razem wybieram się do serwisu vw.

Znalazłem używki z dobrym bieżnikiem takie same jak ma z tyłu (semperit) z roku 2010 po 150zł za sztukę. Macie jakieś doświadczenie z tymi oponami z przodu? Na necie są nieciekawe opinie jeśli chodzi o mokrą nawierzchnię ale to opinie z 2006 roku
Powiem Ci, że ja pod koniec 2006 roku kupiłem dwa komplety (nowe)
-Dębica Furio 195/65/15 (lato)
-Matador MP 58 (zima)
Zrobiłem od tamtego czasu jakieś 50-55 tysięcy km i Po wyglądzie bieżnika myślę że i drugie tyle jeszcze zrobię, no może trochę mniej. W zakładzie wulkanizacyjnym znajomy był zdziwiony że jeszcze tak wyglądają.
Dunlop SP SPORT 215/55/16 97W...
w tym roku w polowie sezonu beda musialy isc juz na smietnik - przebieg na nich to blisko 80 000 km

a co do continentala - w ostatnich latach tez zauwazylem ze jakosc opon tej firmy to szok - opony 2-3 letnie wygladaja jak sparciale...
w renówce lagunie mailem continentale - po przebiegu 40 000 nadaway sie na smietnik, zuzywaly sie szybciej niz najtansze chinskie oponopodobne produkty
To mnie pocieszyłeś a zarazem zmartwiłeś.
Pocieszyłeś tym, że już myślałem że to jak zwykle ja mam pecha bo opinie o tych oponach na necie są wręcz rewelacyjne. Fakt że większość podaje przebiegi 2000 - 5000 i już ocenia oponę Smile

Zmartwiłeś bo nie wiem co dalej. Jak już dojdę z geometrią to pojeżdżę ile się da i trzeba będzie wymieniać. Ale na jakie? W tym rozmiarze w hurtowniach nie ma nic poza Continentalem i ewentualnie tańszymi oponami. Continental raz że jest drogi (ok 490zł) a dwa że nie uśmiecha mi się znowu tyle płacić na 2-3 lata.

Coraz poważniej zaczynam spoglądać na te używki Semperit.

A co do dyskusji z kilku początkowych stron tego wątku to mnie oponiarze już w poprzednim aucie (vitara podnoszona i wstawiane większe opony MT) "straszyli" że w razie wypadku ubezpieczyciel pierwsze co robi to sprawdza opony z zaleceniami producenta. Przy sharanie miałem wątpliwości jakie mają być to pojechałem do ASO i dostałem wydruk ze swoim vinem jakie opony są dopuszczalne do mojego auta - w razie czego mam dla ubezpieczyciela.
A klapkę odkryłem dopiero później Smile i u mnie są trochę inne rozmiary - daję fotkę w załączniku.
[attachment=1696]
Sharan z 2000 roku (modelowo 2001) 1.9 Tdi AUY.
Popatrz też na inne rozmiary. Np. te 205/60 choć i tak najpopularniejsze są 195/65. Jakie kupić? Ja bym popatrzył na Dunlop, Uniroyal, Dayton, Dębica (wbrew pozorom nie narzekam).
Tylko coś mi świta, że temat innego rozmiaru przerabiałem już 2 lata temu i chyba moje felgi za szerokie są. No i decydując się na inny rozmiar pewnie bym musiał wszystkie 4 zmieniać?
A jaką masz felgę (szerokość)? Co do ilości zmienianych opon to wydaje mi się że 2 wystarczą, ale tutaj to pewności nie mam. Musiałby ktoś inny się wypowiedzieć jak to jest przy innych rozmiarach.
nexen 2000, opona gówniana, twarda, ale trzyma auto przy ziemi wystarczająco, za swoją kasę optymalna (około 270 zł płaciłem - 16").
przejechała około 55 tys km i jeszcze drugie tyle może pociągnie (30% miasto, 70 % trasa)
Przekierowanie