Ja bym brał z tych 2 Nokiany.
Może ktoś mnie oświecić, czy na felgi 7jx16 ( takie niby były oryginalnie, więc zakładam, że to to co mam), mogę założyć 205/55? W wykazie zalecanym dla tych felg są 215/55, zamiast tych 205.
Co prawda nie za bardzo wiem, dlaczego w wykazie wyposażenia mam felgi jak wyżej a opony takie: All-weather tires 235/45 R18 94H (NAR) ...
z tymi 205 to temat buzliwy i poruszany dosc mocno na forum był. 2.5 to typowe opony do sredniej wielkosci aut i maja nosnosc mniejsza o okolo 50 kg jak to wymaga sie w SGA bo tak to wynika z DMC tego auta. JA smigam na takich oponach wlasnie bo uwazam ze roznica 50 kg niejest taka istotna jak w gre wchodza dosc spore liczby zamiast 670 mam chyba 620 kg.
Pracuje w takiej akurat branzy ze prktycznie kazde auto jakie unas wjezdz na hale to po zaladowaniu jest przeladowane. OStatnio ziom przyjechal i wlasnie sie pyta ile ma wziasc zeby auta nie zlamac. Pytam o ladownosc auta( zdaj sie ze transit ale nie na blizniakach z tylu tylko pojedyncze) i mowi mi ze 800 kg. Zaladowalismy na niego 8 plyt kazda po 300 kg. Czyli mialna tyle 2400 kg samego łądunku. Pytam sie czy daleko jedzie-odpowiada mi ze okolo 240 km. No cóż tak to bywa. Tirów ni eprzeladowujemy. Jak ma max 24 tony to łąduje sie na niego 23,5 T.
Ja też śmigam na zwykłych oponach, mam alu 7Jx15 i miałem na nich 205/55, teraz mam nawet 195/65.
Przeglądałem wątki ad opon, mnie bardziej chodzi o szerokość felgi, tzn 6 cali a 7, czy 205 nie jest za wąska że tak powiem na 7 cali szerokości. Z tego co znów wygrzebałem, to ponoć 205 jest odpowiednia do 7... co forum to inne zdanie
Ja mam teraz po zakupie założone zimówki 215/55, moim zdaniem niepotrzebnie takie szerokie... zastanawiałem się ostatnio nad letnimi, chciałem wzmocnione, ale z tego co szukałem ( teraz to już chwila minęła, więc pewnie wrócę do tematu) , 205 nie było /16 , były tylko215.
Na wykazie opon mam indeks nośności 95/ 97, w sumie czytając to sam nie wiem, w zasadzie jak jeżdzę sam to pół biedy, ale dalej to zwykle z kobitką, 2 dzieciaków i psem, trochę gratów w bagażniku, ale znów nie piracę..

A ja się zastanawiam co byście zrobili jakby takiego gościa złapali i nagrodzili za przeładunek. Dla Was oczywiście jest najlepiej ładować tyle, żeby tylko auto wyjechało z bazy, tylko że to nie Wy będziecie później płacić mandaty? Chociaż jak wiedzieliście ile wynosi ładowność auta i świadomie je przeładowaliście to mogłoby być różnie jakby gość chciał dochodzić tego. Wcześniej czy później takie akcje mogą się na Was zemścić.
Nie wiem czy to właśnie nie kierowcy są bardziej zainteresowany przeładowaniem

nie wspominam o tirach, bo na nich krokodyle czyhają, chociaż nie wiem czy ciorającego po ziemi 3.5T też nie mogą zatrzymać, bo zdaje się, że im zwiększyli uprawienia.
Moga kazdego ostatnio. A tu nie chodzi o przeladowanie tylko bezpieczenstwo innych na drodze a potem dochodzenie swojego przez ubezpieczyciela.
no właśnie o tym bezpieczeństwie piszę

dlatego się zastanawiam nad węższymi / tańszymi, wzmacnianymi czy nie

opony kupuję raz na powiedzmy 3 lata, mogę dołożyć 200-300zł, pytanie czy jest sens męczyć auto na 215 jak się da mniej palić na 205 - o ile się da

tu właśnie kwestia tej dyskusji, jak pisałem, z jednej strony nie szaleję, ale z drugiej mam dzieciaki w aucie a np.przeciążenie opony przy nagłym hamowaniu nie pomyślałem, chociaż pewnie jest to wliczone w indeks nośności, wiadomo jaka masa przy hamowaniu jakie obciążenie da.
Ja oryginalnie mialem 195/60/16 z nosnoscia 99/97 ale w dowodzie mam wbite opcje na 205/55/16 nosnosc 97 215/55/16 nosnosc 95, 225/45/17 nosnosc 93