Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dziwna sprawa ze sprzęgłem....
Odpowietrzyć wysprzęglik i ewentualnie zmienić kapturek na odpowietrzniku. Jak odpowietrzyć, znajdziesz na forum.
Odpowiedz

Kapturek nie ma nic do tego to tylko zabezpieczenei by tam piachu nie nalecialo. Wysprzegliki sa te same nawet T5 ma taki sam. trzy dni temu zakupilem taki z allegro tez luka za 163 zl plus przesylka. Silniki 115Km 130 i 150 to generalnei te same silniki. Nie ma miedzy nimi wiekszych roznic.

Spróbuj odpowietrzyć ale mysle ze to moze byc wysprzeglik lub ta pompka sprzegla. Ja mam juz przygotowane te dwie rzeczy w swoim golfie ale narazie mam noge w szynie wiec temat sie odwlecze.
3xTouran 1t2i 2x1t3 bls i cayc wszystko zawirusowane.
Odpowiedz
Miałem to samo. Pewno jak ledwo co dotykacie sprzędła to pedał potrafi wpaść nawet do podłogi (naprawdę bardzo delikatnie jednym paluszkiem). Powiedz w jaki sposób odpowietrzałeś sprzęgło...
Odpowiedz
Zrobilem tak jak pisal wesol no i jak narazie poprzejehaniu kilkanastu km, nie dzialo sie nic zlego tylko raz nie odbil pedal, zobaczym jeszcze pozniej czy cos sie bedzie dzialo,z odpowietrzeniem jeszcze sie wstrzymam,ale jak by co to jeszcze bede pisal
Do gladiator-96 generalnie nie odpowieczalem sam, mniej wiecej widzialem jak to robil meches,a wygladalo to tak: odkrecil odpowiecznik ten przy silniku,i przez wezyk z malym lejkiem dolewal tam plynu,pozniej kilka razy wciskal sprzeglo i na koncu zakrecil obpowiecznik,nie wiem czy to jest dobry czy zly sposób ale tak robil.
Odpowiedz
Zły. Ma powietrza się pozbyć a nie dolewac płyn. Było o tym pisane tyle razy. Można wezykiem połączyć odpowietrzenia koła i sprzęgła i pompowania więcej hamulcem a mniej sprzęgłem i tez odpowietrzymy. Lepiej jednak pompowania pedałem sprzęgła i odpowietrzac sam wysprzeglik.
Odpowiedz
Ano wlasnie to pewnie problem jest z tym ze jest zapowieczony uklad, zobaczymy jak zrobimy tak jak pisales zeby polaczyc kolo ze sprzeglem, a jeszcze tak zapytam, bo nie bardzo zrozumialem laczy sie jedno kolo i to miejsce gdzie sie sprzeglo odpowietrza i koniec weza wsadza sie do zbiornika od plynu hamulcowego?
Odpowiedz

Wężyk ma dwa końce wiec jeden do zacisku ham. a drugi do odpowietrznika sprzęgła.
Odpowiedz
aha czyli moze byc lewe przednie? bo chyba nie ma sensu ciagniecia wezyka z tylnego koła, i wystarczy je razem polaczyc i wciskac pedal hamulca i co jakis czas sprzeglo tak?
Odpowiedz
Tak. Kiedyś mi tak pokazywał kolega w oplu
Odpowiedz
czyli reasumujac łączymy odpowiecznik kola z odpowiecznikiem sprzegla wezykiem i wiskamy pedal hamulca i co kilka wcisciec pedal sprzegla, jeszcze mam takie pytanie robimy to na zgaszonym silniku, i zbiorniczek od plynu hamulcowego ma byc zakrecony?
Odpowiedz