Liczba postów: 1,475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
6
[quote='wesol' pid='37383' dateline='1377118325']
jeli kolega mysli ze ta super wymiana oleju
Jeśli to o mnie mowa to miałem na myśli bardziej wymianę wlać -wlać a nie te dynamiczną jakąś.
P.S Tylko bardziej rozwinąłem swoją fantazję hehehe .
Nawet mając szczere chęci pomocy koledze dymas522 to na ten temat nic chyba nie ma odnośnie dynamicznej wymiany oleju w skrzyni biegów sharan. Tyle. Nara
Liczba postów: 170
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Poprzedni wlasciciel przeprowadzal ale nie widziales tego ;-) Mam nadzieje, ze nie zaufales przecietnemu sprzedajacemu tylko jest to jakis Twoj dobry znajomy :-).
Na Twoim miejscu zrobilbym normalna wymiane jak wszyscy i nie ryzykowalbym jakimis kombinacjami. Pewnie, ktoras srube z dekla za kolem kierowcy trzeba odkrecic, nawet kiedys wiedzialem ktora i odebrac olej ze sprzegla jednoczesnie dolewajac swiezy ale jak to zrobic, zeby skrzynia nie pracowala na sucho i zeby nie uzyc przy tym 20 l oleju, ktory starczylby na 6 wymian to nie wiem.
Liczba postów: 14,599
Liczba wątków: 23
Reputacja:
59
absolutnie to nie potrzebne jest do niczego. Lepiej poprostu wymieniac olejw automatach czesciej jak kombinowac i robic to co 60 tys km. Wymieniaj czesciej- dobrze ci radze.
3xTouran 1t2i 2x1t3 bls i cayc wszystko zawirusowane.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Olej w skrzyni biegów wymieniony metodą dynamiczną na wymianę zuzylem 10 litrów oleju ATF TEXACO Texamatic 7045E czyli zamiennik texaco n402
procedura jest bardzo prosta i szybka
lecz tylko w naszych VW ze względu na dostęp do kominka filtra oleju w skrzyni poprzez pokrywkę usytuowana pod skrzynią odziwo te same skrzynki w innych markach aut nie posiadają takiego rozwiązania .
Po wymianie oleju skrzynia biegów pracuje jak pracowała a poprzedni właściciel wymieniał na szczęście olej bo stary byl jeszcze klarowny i nie smierdzial spalenizną
polecam wszystkim taka metodę wymiany oleju uważam ze to jest jedyny prawidłowy sposób
postaram się zrobić opis calej procedury i wrzucić na forum za podpowiedzi dzięki.
Reputacja:
59
i tak cie to nie uchroni przed ewentualna awaria skrzyni.
Liczba postów: 2,036
Liczba wątków: 84
Reputacja:
2
Ile zapłaciłeś za olej?
SEAT Alhambra 1.9TDI (AFN) 142KM/325Nm
Reputacja:
0
09-09-2013, 21:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2013, 21:42 przez dymas522.)
wesol witam Cię masz rację tylko dlaczego tak pesymistyczne podchodzisz do tematu. Jeżeli moja skrzynka padnie choćby jutro to trudno nic nie jest wieczne lecz to nie znaczy że mam zaniedbywać własne autko.
Za olej zapłaciłem 25 złoty za litr
Reputacja:
59
nie podchodze pesymistycznie tylko wiec ze to poprostu nic nie da. Jesli skrzynia ma sie wukrzaczyc to nawet jakbys co tydzien wymienial ten olej to nic nie da. Wymiana raz na 30 tys km w zupelnosci wystarcza.
Reputacja:
0
Krótko mówiąc jak dbasz tak masz a wymiana oleju to podstawa do prawidłowej pracy.