Liczba postów: 1,342
Liczba wątków: 1
Reputacja:
27
Witam.
Najpierw sprawdź zasilanie na sterowniku silnika, w momencie, jak nie możesz odpalić, bo jeśli go nie będzie, to też wyrzuci ten błąd. Na pin54 powinien być + stały, na pin23 powinien być + po zapłonie, a na pin1 powinna być stała masa czyli - oraz połączenie między immo, a ECU (pin43).
Pozdrawiam
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Problem rozwiązany przyczyną był słabo naładowany akumulator i umierający rozrusznik porządnie naladowałem akumulator wyczyściłem kable przy rozruszniki i śrubę na elektromagnesie i nie ma żadnego błędu i auto pali dobrze
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
problem rozwiązany zakup nowego porządnego prostownika i naładowanie akumulatora pomogło
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
jeżeli ktoś z Was miał lub obecnie boryka się z problemem kontrolki EPC oraz kłopotami z nie działającymi światłami stop to polecam za jedyne 30 do 40 zł zakupić czujnik hamulca montowany nad pedałem dźwignią hamulca wymiana to dosłownie kwadrans z czego większość czasu to celowanie w odpowiednie położenie tego czujnika podczas gdy sam pedał dźwignia jest w pozycji wciśnięty.
Ktoś napisał że czyścił styki te na kostce u mnie to 4 piny ale czujnik sam w sobie ma obwód który jest sprawdzany podczas uruchomienia silnika i błąd wykryty w tym sprawdzaniu tego obwodu czujnika hamulca skutkuje zapaleniem się kontrolki EPC ... po wymianie czujnika przejechaniu kilku metrów kontrolka EPC wygasła i wszystko działa poprawnie.
Liczba postów: 14,584
Liczba wątków: 23
Reputacja:
59
Czyści się styki i odpowiednio podgina. Jeden obwód jest przy puszczony pedale hamulca otwarty drugi zamknięty. Wciśnięcie pedału hamulca powoduje odwrócenie tego stanu na tych stykach.
3xTouran 1t2i 2x1t3 bls i cayc wszystko zawirusowane.