20-12-2025, 01:20
Witam. Posiadam Seata Alhambra mk1 z 2007roku z silnikiem 1.9tdi o oznaczeniu BTB. Mianowicie problem powstał zaraz po wymianie turbiny. Podzielę się z wami, lub postaram się jakoś opisać mój problem i co zostało do tej pory zrobione , po prostu ręce opadają a problem pozostał. Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów pomoże lub wskaże właściwą drogę. A więc po wymianie turbiny w granicy obrotów 1600-2000 powstaje dziwny dźwięk raz jest to krótki szum raz dłuższy przy wyższym obciążeniu zmienia się on w rezonans. Z myślą o nie szczelności było zrobione uszczelnienie kolektora dolotowego, usunięcie egr, sprawdzenie przewodów doładowania zużyte wymienione na nowe w reszcie zmienione uszczelki na nowe oe Vw wraz z nowymi złączkami problem pozostał. Po podpytaniu się znajomych że może być zapchany katalizator został on usunięty lecz problem pozostał. W końcu załatwiłem sprzęt i zacząłem znów od sprawdzenia szczelności. Wpiełem przewód na wejściu do intercoolera i zacząłem wpuszczać ciśnienie doszłem tak do 2 bar węże twarde układ szczelny po złożeniu podpiąłem pod przewód od filtra powietrza dymiarkę 30minut wszystko szczelne. Podpiąłem kompa zero błędów sprawdziłem doładowanie w czasie jazdy i tu cyk w granicach 1600-2000 obrotów zadaną wartość doładowania 1460 a rzeczywista prawie 2500 tysiąca więc zacząłem od sterowania turbo sprężarka wymieniony zawór n75 / przepływomierz / czujnik doładowania dalej nic więc wymontowałem turbinę wysłałem na gwarancję okazało się że jest ok zamontowałem i pojeździłem jeszcze trochę ale bez zmian w końcu dogadałem się z firmą wymienili mi na nową turbinę ucieszony że wkońcu auto wróci do normalności znów się zawiodłem po montażu drugiej turbiny problem po został dodam że w czasie mocnego przeciążenia dźwięk jest tak głośny że ludzie się odwracają a przy ostrej jeździe praktycznie nic niema a powyżej 2000 obrotów problem znika. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże w auto jest worek siana wpakowane i jeszcze kilka lat chciałbym pojeździć .