Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwny Dźwięk przy przyśpieszaniu
Witam. Posiadam Seata Alhambra mk1 z 2007roku z silnikiem 1.9tdi o oznaczeniu BTB. Mianowicie problem powstał zaraz po wymianie turbiny. Podzielę się z wami, lub postaram się jakoś opisać mój problem i co zostało do tej pory zrobione , po prostu ręce opadają a problem pozostał. Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów pomoże lub wskaże właściwą drogę. A więc po wymianie turbiny w granicy obrotów 1600-2000 powstaje dziwny dźwięk raz jest to krótki szum raz dłuższy przy wyższym obciążeniu zmienia się on w rezonans. Z myślą o nie szczelności było zrobione uszczelnienie kolektora dolotowego, usunięcie egr, sprawdzenie przewodów doładowania zużyte wymienione na nowe w reszcie zmienione uszczelki na nowe oe Vw wraz z nowymi złączkami problem pozostał. Po podpytaniu się znajomych że może być zapchany katalizator został on usunięty lecz problem pozostał. W końcu załatwiłem sprzęt i zacząłem znów od sprawdzenia szczelności. Wpiełem przewód na wejściu do intercoolera i zacząłem wpuszczać ciśnienie doszłem tak do 2 bar węże twarde układ szczelny po złożeniu podpiąłem pod przewód od filtra powietrza dymiarkę 30minut wszystko szczelne. Podpiąłem kompa zero błędów sprawdziłem doładowanie w czasie jazdy i tu cyk w granicach 1600-2000 obrotów zadaną wartość doładowania 1460 a rzeczywista prawie 2500 tysiąca więc zacząłem od sterowania turbo sprężarka wymieniony zawór n75 / przepływomierz / czujnik doładowania dalej nic więc wymontowałem turbinę wysłałem na gwarancję okazało się że jest ok zamontowałem i pojeździłem jeszcze trochę ale bez zmian w końcu dogadałem się z firmą wymienili mi na nową turbinę ucieszony że wkońcu auto wróci do normalności znów się zawiodłem po montażu drugiej turbiny problem po został dodam że w czasie mocnego przeciążenia dźwięk jest tak głośny że ludzie się odwracają a przy ostrej jeździe praktycznie nic niema a powyżej 2000 obrotów problem znika. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże w auto jest worek siana wpakowane i jeszcze kilka lat chciałbym pojeździć .
Odpowiedz

Po mojemu to masz źle wyregulowane turbinę. Czyli śrubka stop jest za bardzo wykręcona i geo się przymyka za mocno. Łopatki mają takie przymkniecie że spaliny przechodząc wytwarzają szum niemiłosierny. To też potwierdza to że z dołu ci tak mega mocno pompuje suszarka. Przepływ je to od razu niepotrzebnie wymieniałeś bo to element ograniczający podlanie paliwem i nie ma kompletnie nic wspólnego z doładowaniem turbiny. Zresztą zepsuta przepływka po prostu powoduje że auto na mocy traci bo obcina podlanie paliwem. Nie ma przepływka wpływu żeby paliwa polało więcej jak normalnie bo od za dużej ilości paliwa odpowiada mapa w stetowniku. Czyli przepływka może tylko ograniczać a nie zwiększać ilość paliwa. Fajnie by było jakbyś zapodał logi dynamiczne i które grupy to jest w poradniku. Wtedy ci podam co i jak.
4xTouran 1t2i 2x1t3 +5T  wszystko zawirusowane.
Odpowiedz
(21-12-2025, 09:36)wesol napisał(a): Po mojemu to masz źle wyregulowane turbinę. Czyli śrubka stop jest za bardzo wykręcona i geo się przymyka za mocno. Łopatki mają takie przymkniecie że spaliny przechodząc wytwarzają szum niemiłosierny. To też potwierdza to że z dołu ci tak mega mocno pompuje suszarka. Przepływ je to od razu niepotrzebnie wymieniałeś bo to element ograniczający podlanie paliwem i nie ma kompletnie nic wspólnego z doładowaniem turbiny.  Zresztą zepsuta przepływka po prostu powoduje że auto na mocy traci bo obcina podlanie paliwem. Nie ma przepływka wpływu żeby paliwa polało więcej jak normalnie bo od za dużej ilości paliwa odpowiada mapa w stetowniku.  Czyli przepływka może tylko ograniczać a nie zwiększać ilość paliwa. Fajnie by było jakbyś zapodał logi dynamiczne i które grupy to jest w poradniku.  Wtedy ci podam co i jak.

(21-12-2025, 09:36)wesol napisał(a): Po mojemu to masz źle wyregulowane turbinę. Czyli śrubka stop jest za bardzo wykręcona i geo się przymyka za mocno. Łopatki mają takie przymkniecie że spaliny przechodząc wytwarzają szum niemiłosierny. To też potwierdza to że z dołu ci tak mega mocno pompuje suszarka. Przepływ je to od razu niepotrzebnie wymieniałeś bo to element ograniczający podlanie paliwem i nie ma kompletnie nic wspólnego z doładowaniem turbiny.  Zresztą zepsuta przepływka po prostu powoduje że auto na mocy traci bo obcina podlanie paliwem. Nie ma przepływka wpływu żeby paliwa polało więcej jak normalnie bo od za dużej ilości paliwa odpowiada mapa w stetowniku.  Czyli przepływka może tylko ograniczać a nie zwiększać ilość paliwa. Fajnie by było jakbyś zapodał logi dynamiczne i które grupy to jest w poradniku.  Wtedy ci podam co i jak.

Turbo 2 razy było na sprawdzeniu za 3 razem wysłali mi drugie turbo firma bardzo dobra przeprowadzała regeneracje ponad 10 lat współpracujemy i nigdy nie było problemów
Odpowiedz